PYŁEK KWIATOWY

PYŁEK KWIATOWY

To produkowane przez rośliny , męskie komórki rozrodcze. Pszczoła strąca na siebie pyłek z pylników kwiatowych, miesza go z odrobiną gruczołów ślinowych i w postaci granulki przynosi go do ula w tzw. koszyczkach na trzeciej parze odnóży.

Zawiera około 250 różnych związków: białko, węglowodany, składniki mineralne, witaminy, enzymy, kwasy organiczne (jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy).

Pyłek jest używany jako odżywka regenerująco-wzmacniająca

Polecany na:

- przewlekłe zakażenia i stany zapalne gruczołu krokowego oraz cewki moczowej

- uporczywe zaparcia

- działa antybakteryjnie i regenerująco na uszkodzoną wątrobę

- wpływa korzystnie w okresie rekonwalescencji po zawale serca, ogranicza i hamuje          miażdżycę

- pomaga w chorobach woreczka żółciowego

-przy zaburzeniach trawienia i przemiany materii

- klimakterium

- przewlekłe biegunki

- wzmacnia odporność immunologiczną

- podnosi sprawność umysłową

- obniża stany napięć nerwowych

- poprawia samopoczucie

- wzmacnia włosy i paznokcie

- wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia, choroby dróg oddechowych i przewodu pokarmowego

DAWKOWANIE

Jedną łyżkę stołową pyłku rozpuścić wieczorem w niewielkiej ilości ciepłej wody i wypić rano na czczo.

KURACJA PYŁKOWA

Zaleca się zażywać pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy do roku, wiosną i jesienią. Wiosną uzupełnia braki witamin i mikroelementów, a jesienią uodparnia na przeziębienia grypy i katary.